Zdravá strava a ovoce

Zdravá strava

Zdravá strava a ovoce

Zdravá strava by měla být každodenní součástí našich životů. Tak jako nám záleží na našem vzhledu a dobrém vnitřním pocitu, stejně je důležitá i zdravá strava, která je jedním z faktorů, který toto ovlivňuje. Mezi zdravou stravu řadíme hlavně čerstvé ovoce a zeleninu. Přitom každý druh má svou opodstatněnou funkci a roli. Ovoce je vysokým zdrojem vitamínů a vlákniny. Když se podíváme na skupinu citrusových plodů, je to ovoce s vysokým obsahem vitamínu C, které se k tomuto účelu využívá nejčastěji. Už odmalička nám máma vařila čaj s medem a citrónem. Dnes se doporučuje jíst hlavně čerstvé a nezpracované citrusové ovoce, protože víme, že vitamín C je tepelně nestabilní.

Při zahřátí se znehodnocuje a ztrácí. Kromě vitamínu C jsou to i výborné antioxidanty. Velmi důležitou roli má jádrové ovoce. Nejznámějším a nejoblíbenějším zástupcem je určitě jablko. Ono samotné je symbolem zdraví. Obsahuje množství vitamínů a je dobrým zdrojem vlákniny, dokáže rozhýbat i ty lenosti střeva a pomůže upravit váš trávicí cyklus na správný režim. Hruška nezaostává za jablkem. Dodává tělu vitamíny a výborně se skladuje. Oba druhy ovoce jsou nejběžnějším ovocem v našich končinách a jsou přirozeným zdrojem vzácných látek. Hruška umí také dopomoci k správnému rytmu našeho vylučování.